Hist˛ria: les primeres referŔncies del castell sˇn del segle XI. Ben aviat hi consta documentat el llinatge dels “Concha Bella”, vassalls del comte d’Urgell fins al segle XIII. A partir del XIV el castell es transmet de mÓ en mÓ (dominis dels Peramola, Oluja, OrÝs, els Nicolau, els Requesens i els monjos de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron) fins que, en agra´ment de la seva participaciˇ en la presa de Cervera, Joan II el cedeix al seu lloctinent Rodrigo de Bovadilla.

Entre el segle XVI fins la desamortitzaciˇ del XIX, roman sota domini dels Erill, que transformen la fortalesa guerrera en un casal senyorial d’estil renaixentista.

Amb la desamortitzaciˇ, el castell fou adquirit pels ve´ns de Concabella i fou consecutivament (o simultÓnia) emprat com a residŔncies particulars, cafŔ i sala d’espectacles, corrals, habitatges privats, escola i pedrera per a d’altres construccions. Durant la guerra civil, fou ocupats pel camp de treball de presoners.

L’any 2004, s’iniciÓ la restauraciˇ de l’edifici per a instalĚlar-hi el local social i el centre de salut del poble i l’any 2009 si va inaugurar el Centre d'interpretaciˇ dels castells del Siˇ, avui obert al p˙blic.


Descripciˇ: el gran castell actual respon a la mutaciˇ, habitual en aquestes terres durant la baixa Edat Mitjana, des de la fortalesa pr˛pia dels temps de conquesta cap al palau renaixentista, per adaptar-se gradualment a les noves necessitats de l'aristocrÓcia benestant.

L’element mÚs antic estÓ en la massissa i grandiosa torre de la fašana meridional, de seva planta quadrada, grossos carreus i grandioses espitlleres a la planta inferior. El recinte annex, de planta quadrangular i una torre a cada cantonada (de les que es conserva una d’octogonal al costat sud-oest) s’alšÓ en Ŕpoca baixmedieval.

A partir del segle XVI es transforma de la fortalesa defensiva al palau residencial i es guarneix amb elements ornamentals, entre els quŔ destaquen els dos grans finestrals i bellament decorats del costat occidental i la part superior estÓ rematada per una galeria d'arcs petits.

El castell Ús la seu del Centre d’interpretaciˇ de la Ruta Castells del Siˇ, on s’exposa el patrimoni de les terres del pla de Lleida a travÚs d’un muntatge audiovisual i un recorregut museogrÓfic pels mÚs de mil anys d’hist˛ria de les fortaleses de la marca del Siˇ, incloent els llocs mes emblemÓtics del recorregut d’aquest riu per la Segarra, l’Urgell i la Noguera.