Hist˛ria: la primera referŔncia d’aquest castell data de l’any 1040, dins el terme del castell de Guissona. Al segle XIII tenim notÝcia de la nissaga dels Despallargues, vinculada als hospitalers de Cervera. Al segle XIV i XV el trobem dins els dominis dels Concha Bella i al XVI dels Argenšola. Al segle XVII s’adscriu a la vegueria reial d’Agramunt.

A finals del segle XIX va ser venut a la famÝlia Rovira, actuals propietaris i habitants del lloc i responsables de l’intensa i extensa tasca restauradora de l’edifici que permet gaudir-ne avui.


Descripciˇ: el castell de les Pallargues, d’immenses proporcions, pertany al tipus de castell-palau.

La seva planta irregular, formada per tres volums afilerats, revela que la seva construcciˇ ha passat per tres etapes: dins el romÓnic es construeix una torre circular; durant el g˛tic, la torre es fortifica amb una estructura de planta rectangular; i, a partir del segle XVI, la fortalesa perd els seus elements guerrers i adopta l’aspecte de castell-palau renaixentista.

La fašana principal estÓ presidida per l’arc apuntat de majors dimensions del g˛tic civil catalÓ i remata la fašana al cantˇ esquerre per una garita d’angle.

A l’interior, trobem la planta baixa, on es troben situades les dependŔncies destinades als serveis i la presˇ. Una gran escala de pedra puja a la planta noble, amb gran sala capitular flanquejada per les habitacions i la capella de Sant Miquel. En la part posterior hi trobem els fonaments de l’antiga torre del segle XI.

Avui el castell de les Pallargues Ús una de les principals fortaleses visitables integrades dins la Ruta dels Castells del Siˇ.