Història: els documents més remots del lloc el situen al segle XI sota domini d’Hug Dalmau, dins el comtat de Cerdanya – Berga. A finals del segle XIII es trobem dins el vescomtat de Cardona, essent castlà Ramon de Montalbà. A partir del segle XIV el trobem successivament en possessió dels Rabinat, els Cescomes i els Sabater.

L’any 1616 aquest castell va ésser destruït per ordre del virrei duc d’Alburquerque, sota el pretext que era refugi de lladres i bandolers. Posteriorment fou reconstruït per la família Riquer, però com a casa senyorial dedicada a la pagesia. A finals del segle XIX, es transmet als Triter-Regàs, propietaris actuals que mantenen la tasca de restauració i millora del casal i la veïna església de Santa Maria.


Descripció: las demolició del duc d’Alburquerque va enderrocar completament el castell, de manera que cap vestigi podem trobar que ens parli del seu passat medieval.

La reconstrucció del segle XVII aprofita en bona mesura els carreus anteriors, alçant un edifici amb aspecte de gran casal senyorial.

Des del puig rocós on s’alça el castell es gaudeix d’una magnífica vista sobre els seus encontorns, on segons la llegenda s’hi amaga un tresor enterrat de monedes d’or embolicades en una pell de bou.